PROGRAM 30 - 31 AUGUSTI
Välkomna till Earth Oddity Festival!
Peetgården slår upp sina grindar och välkomnar besökare till festivalområdet.
Lokala matmarknaden öppnar
Mat, dryck och snacks till försäljning av lokala matproducenter. Träffa traktens matkreatörer och lär dig mer om lokalproducerad mat, småskalig livsmedelsproduktion och norrbottniska smaker.
Nazuk Turdieva lagar mat för försäljning.
Joachim Palmgren lagar norrländska burgare för försäljning.
Försäljning av mat från lokala producenter som Mathantverket Vuollerim, Svantes vilt & bär, Tegelbruket hantverksmejeri, Strömnäsgården Grönsaker, Vittjärvsgårdens odling, Shop in Lapland och Noah - lokal mat samt dryckesproducenter som Bottenvikens bryggeri, Arctic Winery, Gin & Us och The Orginal Sima.
Du kan även våga dig på att smaka insekter, 3d-printad choklad och lokala grödor från Peetgården.
Invigningstal
Earth Oddity Festival invigs. Magnus Sundling, Boden Business Park, och moderator Emelie Fågelstedt på scen.
Småskaligt närproducerad mat
Föreläsning med Ann Liljeholm, operativt ansvarig och av grundarna av Noah – Lokal Mat, en återförsäljare och grossist av småskaligt närproducerad mat. Produkterna från ett 40-tal producenter säljs via en webshop samt på utvalda butiker i dagligvaruhandeln där de verkar som agent för småskaliga matproducenter och säljer produkterna under varumärket Noah – Lokal Mat.
Det har med andra ord aldrig varit så enkelt som nu att handla lokalproducerad mat samt stötta en levande landsbygd, sin lokala bonde, biologisk mångfald, ökad självförsörjningsgrad i Sverige, klimatmålen, naturen, djuren och den oerhört viktiga kunskap och det kulturarv som varje livsmedelsproducent besitter.
Ann kommer berätta om företagets resa, hur de når ut till slutkund i bl.a. dagligvaruhandeln samt planerna framåt.
Är strömmingsfisket hållbart?
Robert Westin, miljökonsult och expert på hållbart fiske, pratar om situationen för strömmingen i Östersjön. Vi måste skilja mellan det storskaliga industriella och det småskaliga kustnära fisket, och hitta nya sätt att fiska hållbart.
CHARM-fabriken - ett fysiskt foodlab i Älvsbyn
CHARM-fabriken är ett projekt där bland annat ett fysiskt foodlab ska växa fram i ��lvsbyn och bli en plats där företag kan utveckla framtidens hållbara mat. Inspirationsföreläsningar och kreativa workshops hållas på platsen. Våren 2024 beviljades projektet medel från Tillväxtverket, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Polarbröd, Anna Borgeryds minnesfond, Älvsbyns kommun och CHARM till ett treårigt projekt för att jobba med frågan. Nu bjuds lokala producenter från Norrbotten in att delta i projektet.
Mat som tradition genom generationer
Samtal med Linnea Huhta, frilansjournalist och storyteller, som har producerat kortfilmen Mummun leipä och serien Alias Tornedalen.
Under festivalen visas även kortfilmen Mummun leipä. Beskrivning från UR:
"Svensk kortfilm på svenska och meänkieli. Redan som bebis är Aila med när farmodern bakar, och det blir en röd tråd genom hennes liv. Bland knådande och mjölande samtalar de om smått och stort, och allteftersom tiden går byts de arbetande händerna som formar det traditionella tornedalsbröden ut."
Så möter Norrbotten utmaningar med morgondagens mat
Paneldiskussion kring nuläge, utmaningar och möjliga vägar framåt för att öka den lokala livsmedelsförsörjningen.
Maxida Märak intar scen
Maxida Märak har äntrat det offentliga rummet med dunder och brak. Det är få som kan ha undgått hennes frekventa närvaro på spellistor och livescener, så väl som i våra TV-apparater och dagstidningar. Hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Något som ytterst få i världen experimenterat med förut.
Franska Trion intar scen
Franska trion bildades 2002. Ett kultförklarat band som sakta men säkert fått en allt större publik. Musiken är ettkapitel för sig och det är svårt att jämföra den något annat. Musiken rör sig från det våldsamma och aggressiva till de mjukaste viskningar, där man kan höra en knappnålfalla. Texternas personliga prägel lyfter fram något alldeles allmängiltigt och blir därför också väldigt drabbande.
Festivalens andra dag inleds
Peetgården slår återigen upp sina grindar och välkomnar besökare till festivalområdet.
Lokala matmarknaden öppnar
Mat, dryck och snacks till försäljning av lokala matproducenter. Träffa traktens matkreatörer och lär dig mer om lokalproducerad mat, småskalig livsmedelsproduktion och norrbottniska smaker.
Nazuk Turdieva lagar mat för försäljning.
Joachim Palmgren lagar norrländska burgare för försäljning
Försäljning av mat från lokala producenter som Mathantverket Vuollerim, Svantes vilt & bär, Tegelbruket hantverksmejeri, Strömnäsgården Grönsaker, Vittjärvsgårdens odling, Shop in Lapland, Noah - lokal mat och Luleå konfektyr samt dryckesproducenter som Bottenvikens bryggeri, Arctic Winery, Gin & Us och The Orginal Sima.
Du kan även våga dig på att smaka insekter, 3d-printad choklad och lokala grödor från Peetgården.
Öppen matmarknad för allmänheten
Matmarknaden och försäljning av mat och dryck från lokala producenter är öppen för allmänheten mellan kl 11:00 - 16:00. Under denna tid går det att vistas på Peetgården utan ett festivalpass.
Passa på att köpa en biljett till ölprovningen med Bottenvikens bryggeri kl 15:00 - 16:00.
Vem bestämmer vad vi ska äta i framtiden? Ja, inte är det du inte.
Sveriges egen Mr. Foodtech, Johan Jörgensen, är en ledande auktoritet inom den pågående disruptionen inom matsektorn. Maten är kort sagt det nya klimatet och när vi sitter på hemmet om några decennier kommer vi att nickande säga att omställningen av matsystemet var det som definierade vår tid. Ser vi inte det beror det på att vi är döda. Det är bråttom nu. Men det är inte bara undergång vi ser framför oss. Vi kan producera mat av koldioxid, odla kött i tankar och få en personligt skapad middag producerad av 3D-printers. Allt drivs av data, tech och innovation. I framtiden är mat inte en produkt utan definieras av sin data, liksom vi själva. Den datan kommer att hamna hos helt nya aktörer. Därför är det dags att sluta fråga vad det blir till middag och börja fundera över vem det är som bestämmer vad vi äter.
Panel med lokala dryckesproducenter
Samtal med Arctic Winery, Bottenvikens bryggeri och The Original Sima.
Maten är åt helvete för billig
Tal av Pelle Johansson, Hushållningssällskapet, om vikten av att börja se det verkliga värdet av maten vi köper och äter.
Skogsexpedition och myrjakt
Följ med insektskocken Ola Albrektsson på skogsexpedition i skogarna precis utanför Peetgården i jakt på myror. Under sessionen kommer Ola visa hur man enkelt kan tillaga myror vi hittar i våra barrskogar i norr, och prata om vilka oväntade smaksensationer de kan ge i matlagningen.
Vi samlas vid angiven plats på festivalområdet vid 14:55 och ger oss iväg vid 15:00. Expeditionen pågår ungefär trettio minuter.
Ölprovning med Bottenvikens bryggeri
Ölprovning med Bottenvikens bryggeri under ledning av Mattias Bergström, VD på Bottenvikens. Ölprovningen kräver en separat biljett - begränsat till 50 platser.
Bottenvikens startades 2013 och har sedan starten låtit mer än 130 olika öl lämna bryggeriet. All öl skapas av råvaror av hög kvalitet och inte sällan med lokala inslag i såväl ursprung som smak.
Ölrovningen kommer att pågå ca 50 minuter. Biljetter till ölprovning kan enbart förköpas. Begränsat till 50 platser.
Från svetsare till matkreatör - om mat som gemenskap
Från Svetsare till Matkreatör och vinnare av 'Sveriges Mästerkock' och 'Bäst i köket'. Nazuk Turdieva född i Kazakstan men uppvuxen i Boden. Bor numera i centrala Boden med sin man Tobias. Nazuk sadlade om från svetsare till matlagare efter vinsterna i tv programmen ”bäst i köket 2021” och ”Sveriges mästerkock 2023”. Nu jobbar Nazuk som matlagare/matkreatör.
Smakföreläsning om naturens gröna skafferi
En föreläsning för alla sinnen! Som matkreatör med passion för ätliga växter och bär vill Eva ta ut er i markerna; skogen, ängen, myren och fjället. Marker runtom i Norrbotten som både är en lysa för själen och en grund för fantastiska smakupplevelser. Föreläsningen innehåller olika smakbitar för publiken.
Eva Gunnare har i över 20 år arbetat i och med världsarvet Laponia; som platschef på fjällanläggningar samt projektledare i olika utvecklingsprojekt. Men 2010 utbildade hon sig till lappländsk matkreatör på Samernas Utbildningscenter i Jokkmokk då hon alltid brunnit för lokal mat, inte minst vilda örter och bär som är hennes passion och specialitet.
Insekter. Det outforskade skafferiet.
Ola Albrektsson är Sveriges insektskock och utforskar hur insekter kan bli en del av vår dagsmat i framtiden. "Min framtidstro är att insekter kommer att bli en del av vår veckomeny. De representerar ett outforskat skafferi av nya smaker och texturer som redan konsumeras av 2 miljarder människor världen över."
Matinnovation med AI och 3D-printning
Peter Parnes är professor och innovatör. Under Earth Oddity får vi lära oss mer kring morgondagens matinnovationer där både AI och 3D-printing spelar en central roll.
Från Jorden till Månen och Mars, hur etablerar vi en självständig livsmedelsproduktion i rymden?
Tor Blomqvist är AstroAgronomist och specialiserar sig på livsmedelsproduktion i rymden. Om vi kan odla på månen och mars borde väl inte steget för att öka självförsörjningsgraden i Norrland vara allt för långt bort?
Ronny Eriksson intar scen
Ronny Eriksson är en folkkär sångare och komiker född i Harads. Han scendebuterade redan 1972, och tillhör sedan slutet på 70-talet folkrockbandet Euskefeurat. Han har även gjort sig känd som ståuppkomiker. År 2019 släppte han skivan Norrbotten Blues tillsammans med Ramblin' Minds.